Сертификатът „Зелена карта” е валиден за цяла Европа
Сертификатът „Зелена карта” е валиден за цяла Европа / netinfo
Сертификатът „Зелена карта” е валиден не само за всички страни от Европейския съюз, но и за още 15 държави извън Общността. Това на практика прави сертификата нужния документ за пътуване с автомобил из цяла Европа, обясни председателят на Националното бюро на българските автомобилни застрахователи Атанас Табов в предаването „Портфейл”.

Той заяви, че никой чуждестранен контролен орган няма право да връща наши шофьори или да иска от тях закупуването на местна застраховка, ако притежава международния сертификат „Зелена карта”, каза още Атанас Табов.

„Гражданската отговорност” е застрахователна полица, която покрива „Гражданска отговорност”, а „Зелена карта” е международен сертификат.

Български гражданин, когато реши да пътува в чужбина, първата му работа е да се снабди с две неща – с паспорт и с международен сертификат „Зелена карта”. Той трябва да носи международен сертификат „Зелена карта”. Това удостоверява, че има сключена застраховка „Гражданска отговорност”. Това е оригиналният документ, който е валиден за 44 държави членки на системата „Зелена карта”.

Никоя държава членка на системата „Зелена карта” няма право да връща български граждани. Ако някой български гражданин бъде върнат при наличието на този сертификат, трябва да се обади не на застрахователя си, а на Националното бюро на българските автомобилни застрахователи на телефон 981 11 03.