Самолетите Боинг тестват биологично гориво
Самолетите Боинг тестват биологично гориво / netinfo
Американският гигант “Боинг” и авиокомпаниите “Ер Ню Зийланд” и “Върджин атлантик” подготвят тестове за внедряването на биологично гориво в гражданското въздухоплаване. В проекта участва и производителят на турбини “Ролс Ройс”, съобщава „Дойче Веле“, цитиран от БГНЕС.

Полетът е планиран за втората половина на 2008 година. Той трябва да ускори процеса за въвеждане в гражданското въздухоплаване на алтернативни на сегашните горива. Тестът ще бъде извършен със самолет “Боинг” 747-400, оборудван с ново поколение двигатели на “Ролс-Ройс”. Авиокомпания-партньор е “Ер Ню Зийланд”.

Полетът ще бъде без пасажери. Директорът на новозеландската авиокомпания Роб Файв заяви, че развитието на технологията и използването на биогорива създават възможност за по-бързото въвеждане на алтернативно гориво за самолетите. Амбициозният проект се подкрепя от новозеландското правителство, което се стреми да направи Нова Зеландия първата неутрална страна по отношение на изпусканите в атмосферата емисии от въглероден двуокис.