Ръст от 11 на сто при сделките с автомобили
Ръст от 11 на сто при сделките с автомобили / netinfo

Най-много приходи от продажби за изминалата година са събрани от търговия с автомобили и мотоциклети - 11,2 процента, отчетоха от Националния статистически институт. Общият ръст на приходите от търговия за май тази година сравнено със същия месец миналата година е 4,6 на сто. С повече от 100 процента се е увеличило промишленото производство от май до април тази година на тютюневи изделия.

Най-много пари в търговския сектор за миналата година са събрани от продажби на автомобили, горива и ремонта на автомобили като ръстът за периода е съответно със 7,3 и 11,2 процента. Увеличение се наблюдава и в търговията на дребно и ремонт на лични вещи и стоки за домакинството - 6.1 на сто.

Над средното ниво е увеличението от 15,8 процента в търговията с текстил, облекло и обувки. С 8 процента повече са се повишили покупко-продажбите на домакински и битови уреди, а ръстът в търговията с лекарства е 9,2 процента.

Пазарът на храни и напитки бележи минимален спад от 0,4 процента за една година. Общият ръст на търговските приходи от април до май тази година е едва 0,1 процента, но за периода януари-май в сравнение със същите месеци на 2007 година приходите от продажби са се увеличили с 6,3 на сто. И към този отчетен период най-голямо е увеличението при автомобилите – с 13,5 на сто.

Най-сериозен е ръстът на промишленото производство на тютюневи изделия от май до април – със 105,6 процента. Общото промишлено производство за едномесечния период е нараснало с 0.4 на сто.