Ръст на икономиката от 4.5% тази година е възможен, смята Менда Стоянова
Ръст на икономиката от 4.5% тази година е възможен, смята Менда Стоянова / БГНЕС

Промени в данъчната политика няма да има, категорична бе председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова пред БНТ.

Тя поясни, че остава данъчната основа, която имаме: ниски преки данъци върху бизнеса и доходите на хората и ДДС и акцизите, които като данъци пълнят хазната.

Стоянова каза още, че в никакъв случай не трябва да разчитаме единствено и само на еврофондовете, но те са много солидна база и добър старт за развитието на икономиката.
"На бизнеса му трябва стабилност, сигурност и предвидимост, да знае, че през следващите 3-4 години на управление на това правителство ще се води политика на фискална консолидация на политика на ниски данъци. Това може да даде стимул на бизнеса да извади парите от банките, да кандидатства за сериозни проекти да разшири производствата си", коментира шефката на бюджетната комисия в НС.

Борисов пожела: Нека 2016-а бъде по-добра

По думите й определено има инвеститорски интерес и 2016 година ще покаже това наяве.

Според нея е възможно е да достигнем 4,5% ръст на икономиката за 2016-а, каквато надежда изрази премиерът Борисов в първите дни на новата година. "Не знам дали ще се случи, но ние имаме реално основание да смятаме така", каза Стоянова.

Борисов се надява на 4.5% икономически растеж и нови работни места

По думите й основанията за оптимизъм през 2016-а се крият с постигнатото през миналата година „Имаме 3% ръст на БВП, което на фона на предишни години, когато беше около 1%, е добър резултат за едно такова трудно коалиционно управление", заяви Стоянова. Тя посочи, че именно фактът, че този ръст е довел след себе си един още по-висок ръст на приходите означава няколко неща - сериозна работа срещу контрабандата и изсветляване на икономическия сектор.

Председателят на бюджетната комисия заяви, че има сериозен удар в сивата икономика в определени сектори, особено акцизите.