Руският енергиен министър: Украйна ще купува газ от нас
Руският енергиен министър: Украйна ще купува газ от нас / БГНЕС, архив

Руският министър на енергетиката Александър Новак изрази увереност, че Украйна ще трябва да купува руски газ за надеждно изкарване на зимата, предаде ТАСС.

Бивш председател на Еврокомисията: Правим много грешки в отношенията с Русия

"Украйна просто физически започна да потребява по-малко газ с отчитане на спада в икономиката, много предприятия, които използваха газ, сега не работят. По-рано Украйна изразходваше 50 милиарда кубични мета газ, а сега - около 35. Това не означава, че сме загубили пазар. Убедени сме, че ще купуват газ, включително и от Русия. За да преминава надеждно зимата, те трябва предварително да осигурят газови запаси", заяви Новак пред журналисти.

На 31 март вечерта Нафтогаз Украйна обяви, че не планира да възобновява купуването на газ от Газпром от 1 април 2016 година, тъй като цената на синьото гориво, предложена на компанията за второто тримесечие на 2016 година, е по-висока от офертата на европейските доставчици на Нафтогаз.

Русия обеща по-ниски цени на газа за Украйна

Новак коментира и че леко увеличение на петролния добив в Русия няма да се отрази на постигането на договорености за стабилизирането му.

Руският министър се надява на срещата в Доха (на 17 април) да се присъединят и останалите 15 страни. Засега участие са потвърдили 12 държави производителки на петрол.

Източник: БТА