Бивш председател на Еврокомисията: Правим много грешки в отношенията с Русия
Бивш председател на Еврокомисията: Правим много грешки в отношенията с Русия / netinfo

Бившият премиер на Италия и бивш председател на Европейската комисия Романо Проди призова в интервю за руския в. "Известия" за възстановяване на пълноценните отношения между ЕС и Москва.

Правим много грешки в отношенията с Русия. Сега и Русия, и Италия са заинтересовани да работят заедно за възможно най-бърза промяна в политическия климат в отношенията между Русия и ЕС, тъй като това, което правим сега, е политическо и икономическо самоубийство, каза пред всекидневника Проди.

ЕС призова повече страни да наложат санкции на Русия заради Крим

Трябва да се рестартират старите здрави връзки между страните, каквито имаше преди 15 години. Трябва да се развиват търговските отношения между ЕС и Евразийския съюз, което означава санкциите да се отменят възможно най-скоро, отбеляза той.

Запитан за възможна отмяна на санкциите, Проди посочи, че на последното заседание на Съвета на външните министри от ЕС е имало известно раздвижване.

Русия влезе в списъка на най-големите заплахи за САЩ

Не говоря за радикални промени, но в петте принципа имаше един пункт - избирателно взаимодействие с Русия по външната политика, както и в други области, каза той. Това може и нищо да не означава, но според мен все пак е напредък, добави експремиерът.

В такива моменти по-важно е да има добра воля, отколкото конкретни резултати - общи хуманитарни мисии в Украйна, общи решения във военен план - това понижава напрежението, подчерта Проди.

Путин обрисува своята визия за световния ред

Според него най-перспективните области за двустранно сътрудничество са икономиката и културният обмен.

Трябва да започнем политически диалог, после да възстановим икономическите отношения, а след това да се заемем с хуманитарната сфера. В условия на глобализация това би било от полза за всички страни, препоръча Проди пред "Известия".

Източник: БТА