Русия окачестви като „шантаж” санкциите на ЕС срещу Крим
Русия окачестви като „шантаж” санкциите на ЕС срещу Крим / снимка: Guliver/Getty Images

Москва определи днес като шантаж вчерашното решение на ЕС да продължи с една година санкциите, наложени заради анексията на Крим от Русия миналата година, и заяви, че тази мярка няма да спомогне за завръщането на полуострова в лоното на Украйна, предаде АФП.

Два дни преди това ЕС продължи с половин година други икономически санкции, свързани с кризата в Украйна, напомня АФП.

„Крим и Севастопол са неразделна част от Руската федерация. Време е това да се приеме като даденост, неподлежаща на промяна чрез икономически и политически шантаж. „Санкционната” тактика за натиск спрямо Русия е абсолютно безперспективна”, увери в комюнике министерството на външните работи в Москва, цитирано от ТАСС.

Санкциите на ЕС срещу Крим и Севастопол са опит да бъдат наказани жителите на полуострова, гласували за възстановяване на обединението с Русия, се твърди в документа. „С оглед нормите на международното право, смятаме за абсолютно недопустима каквато и да било дискриминация на хората в Крим и Севастопол по политически и териториален признак”, заявява руското  външнополитическо ведомство.

Москва анексира Крим през март 2014 г. след оспорван референдум, на който 97% от участниците са гласували според Кремъл за обединение с Русия, припомня АФП.

Източник: БТА