Русия и Украйна подписаха за транзита на газ за Европа
Русия и Украйна подписаха за транзита на газ за Европа / снимка: БГНЕС

Русия и Украйна сключиха споразумение за доставки и транзит на газ в Европа през 2009-2019 г., предадоха руските информационни агенции. Подписите си под него сложиха ръководителят на руския газов гигант „Газпром” Алексей Милер и неговият колега от украинската фирма „НафтогазОлег Дубина в присъствието на премиерите на двете държави Владимир Путин и Юлия Тимошенко.

Газпром” получи указание да започне транзита на руски газ за Европа през територията на Украйна по всички направления, каза премиерът на Руската федерация Владимир Путин. По думите на Путин, цитиран от ИТАР-ТАСС, транзитът ще започне в най-скоро време.

Тарифата за транзита на руски газ в Европа през 2009 г. ще се равнява на 1,7 долара на хиляда кубически метра за 100 километра, обяви пред журналисти украинският премиер Юлия Тимошенко след подписването на споразумението. Тя добави, че до ден-два ще бъде обявена средногодишната цена на руския газ за Украйна. Според агенция Интерфакс, цитирана от Ройтерс, Тимошенко е казала, че Киев ще плаща за руския газ под 250 долара за кубически метър през 2009 г.

Украинският премиер Юлия Тимошенко заяви още, че Украйна без бавене ще извърши транзита на синьо гориво за Европа, веднага щом газът постъпи в системата

Русия заедно с украинските си партньори ще обмисля усъвършенстване на газопреносната система на Украйна и диферсификация на газовите потоци, заяви още Путин.

Европейската комисия заяви, че иска информация от Русия и Украйна кога точно ще се възобнови подаването на руски газ към ЕС след подписването на споразумението между Москва и Киев.

"Европейската комисия отбеляза подписването на десетгодишния договор между Газпром" и "Нафтогаз" в присъствието на премиерите на Русия Владимир Путин и на Украйна Юлия Тимошенко. Сега ни е необходима информация за точния час, в който ще бъдат възобновени газовите доставки. Нашите наблюдатели ще проверят кога точно започва подаването на газа", заяви в декларация Европейската комисия.