/ iStock/Getty Images
Националната банка на Румъния представи днес официално нова банкнота от 20 леи, която ще бъде пусната в обращение от 1 декември, съобщава телевизия Диджи24.

Това е първата румънска банкнота, на която е изобразен женски образ - Екатерина Теодорою (1894-1917), героиня на Румъния, загинала през Първата световна война.

Управителят на централната банка Мугур Исъреску отбеляза, че новата банкнота отговаря на обществения интерес към насърчаване и укрепване на равенството между половете и разкриване на важната роля на жените в румънската история и общество.


Екатерина Теодорою е първата жена офицер в румънската армия и това е една от причините да бъде избрана за банкнотата от 20 леи, посочи още Исъреску, цитиран от Аджерпрес.

На обратната страна на банкнотата е изобразен крилатият образ на Победата и Мавзолеят в Мъръшещ, посветен на героите от Първата световна война. Банкнотата включва и серия от елементи за защита срещу фалшифициране.

Пускането в обращение на банкнотата с номинална стойност 20 леи (7,90 лева) ще бъде извършено чрез регионалните клонове на Националната банка на Румъния в Букурещ и окръзите Клуж, Констанца, Долж, Яш и Тимиш.
БТА