Ровят за замесени банкери в аферата “Хербалайф”
Ровят за замесени банкери в аферата “Хербалайф” / netinfo

Районната прокуратура в Пловдив е повдигнала обвинения по шест члена от Наказателния кодекс, касаещи измама и документни престъпления срещу две семейства, организирали сложна схема за измама на консултанти чрез ползване на кредити от пловдивския клон на Ейч Ви Би Банк Биохим.

Съпрузите Мариана и Езегиел Степанян и Румяна и Валентин Иванови, които са на ръководни длъжности в дистрибуторската фирма на Хербалайф, са измамили 90 консултанти по продажбите на продуктите за отслабване. Те са ги принуждавали да теглят кредит, определен като продуктов. От всички 90, на чиито имена са отпуснати суми между 7 000 и 9 000 лева, нито един не е получил парите, а двете подследствени семейства са се облагодетелствали за тяхна сметка.

В част от случаите са били установени и документни престъпления. Една от потърпевшите се оплака в тв-предаването “Господари на ефира”, че е била вписана като поръчител на заем само с личната й карта и без да е изразила писмено съгласие.

Според показания на около 1/3 от всички потърпевши, заемите от ТБ “Биохим”, които са потребителски, а не продуктови, са изтеглени без тяхното знание и без личното им присъствие. Това е грубо нарушение на банковите правила и ако бъдат събрани достатъчно доказателства в тази посока, като обвиняеми вероятно ще бъдат привлечени и служители на банката, одобрили кредита в отсъствието на кредитоискателя. По информация на Дарик това е една от посоките на разследването, чийто срок е удължен до края на юли. Резултатите от графологичната експертиза на подписите на кредитополучателите, ще дадат отговор на въпроса има ли замесени служители от банката, казаха близки до разследването.

Служителите, одобрявали проблемните кредити на дистрибуторите на Хербалайф, са напуснали отдавна, но банката има интерес да се изясни замесени ли са те, заяви Виктория Блажева от Ейч Ви Би Банк Биохим. Тя посочи, че кредитната институция е спечелила 18 изпълнителни дела срещу консултанти от фирмата, които са престанали да погасяват заемите. Съдът е отсъдил в полза на трезора и в случаите, в които измамените са завели искове за обявяване нищожност на кредитите.