Рибари и еколози на бунт срещу строеж на ВЕЦ в Рила
Рибари и еколози на бунт срещу строеж на ВЕЦ в Рила / DarikNews.bg, архив
Рибари и еколози на бунт срещу строеж на ВЕЦ в Рила
89355
Рибари и еколози на бунт срещу строеж на ВЕЦ в Рила
Рибари и еколози на бунт срещу строеж на ВЕЦ в Рила
  • Рибари и еколози на бунт срещу строеж на ВЕЦ в Рила
  • Рибари и еколози на бунт срещу строеж на ВЕЦ в Рила

Рибари и еколози се събраха на протест през Министерството на околната среда и водите, а причината за недоволството е строеж на малка водноелектрическа централа в Рила. Според протестиращите това може да застраши качеството на водата, която жителите на Самоков и някои столични квартали пият. От ресорното ведомство посочиха, че жалбата, която природозащитниците внесоха до министъра, ще бъде разгледана и при констатирани нередности - ще има изменения в проекта за строителството на ВЕЦ в района на Самоков.

Според недоволните еколози появата на един мини ВЕЦ в района на Самоков ще замърси реките и ще унищожи биоразнообразието в местността. Димитър Куманов от Риболовен клуб „Балканка" заяви, че и в момента питейната вода в района е негодна и дори определи проблема като заплаха за националната сигурност: "Когато изпиеш една глътка и те вдига на метър от земята, а като изпиеш цяла чаша - те вкарва в тоалетна за цяла седмица. Причината е, че почивните станции, разположени край реките, изхвърлят всичко, което хората отделят при биологичните си нужди без пречистване. после тази вода я пият хора, включително и от Банкя. Това е въпрос на национална сигурност - министър-председателят да не влезе и той за толкова време в тоалетната".

Зам.-министърът на екологията Атанаска Николова обясни, че ще бъдат разгледани всички документи, свързани с разрешението за строителство на мини ВЕЦ, както и жалбата от екоорганизации: "Предстои административна процедура за разглеждане от страна на висшестоящия орган - министъра на околната среда и водите, на жалбата и произнасяне по отношение на законосъобразността на издаденото разрешително от директора на Басейнова дирекция. Това издадено разрешително не е финално. Има процедури, които да установят и да санират евентуални нарушения в този административен акт".

Ако не бъдат установени пропуски, в района на Самоков ще се появи малък ВЕЦ.

От екоминистерството съобщават още, че за периода юли-август тази година са проверени 138 от общо 217 водноелектрически централи. В 19 от тях са установени нарушения и са съставени актове.