Работодателите са готови да назначават персонал през лятото
Работодателите са готови да назначават персонал през лятото / снимка: Reuters
Работодателите са готови да назначават персонал през лятото
54340
Работодателите са готови да назначават персонал през лятото
  • Работодателите са готови да назначават персонал през лятото

Работодателите планират назначаването на нови служители за периода от юли до септември, отчитат от Manpower. Очакваният ръст на заетостта е 13 на сто. Най-сериозни са намеренията на работодателите в сектора на ресторантьорството и хотелиерството.

Освен сезонната заетост в хотели и ресторанти, както и в строителния сектор, се очакват нови работни места в индустриални сектори, застраховане, бизнес услугите и дори недвижимите имоти. Най-оптимистични очаквания за наемане за третото тримесечие са отчетени от работодателите от областите Пловдив и Русе с нетни обзори съответно от +21% и +17%.

Според експертите – най-вероятната причина за положителните планове на работодателите е свързана с намеренията за преместване на администрация в Русе, както и инвеститорския интерес в сектора на автомобилостроенето.

Въпреки че ще има отворени нови позиции, те няма да бъдат заети веднага, защото работодателите все още изпитват трудности при намирането на квалифицирана работна ръка.

В изследването са участвали 751 работодатели, като близо една пета посочват, че възнамеряват да наемат служители през периода юли-септември.