Работници от „Терем” в готовност за протести
Работници от „Терем” в готовност за протести / DarikNews.bg

Работници от „Терем – Хан Крум” – Търговище, са подписали декларация, в която настояват за социален диалог с ръководството на холдинга и изплащане на дължимите суми за заплати на работниците. В нея е посочено, че ако до 14 дни не се подпише споразумение и не бъде изготвен погасителен план, ще бъдат предприети протестни действия.

Декларацията е изпратена до премиера Бойко Борисов, до министъра на отбраната и до централното ръководство на КНСБ и „Подкрепа”.

Задълженията на военноремонтния завод към работниците от януари 2010 до януари 2011 г. са над 1 милион лева, каза за Дарик синдикалният лидер Витан Вълчев. Повече от година, с изключение на ноември, когато е имало повече работа, работниците са получавали само по 240 лв.

Работа в завода има за 30-40 човека. Останалите чакат обещания голям договор с частна фирма, който да осигури работа за поне две години напред. Ръководството на „Терем” даде обещание през август за сключването на такъв договор, но до днес това не се е случило.

В края на 2009 г. от „Терем – Хан Крум” бяха съкратени 107 души, през декември 2010 още 75, но оптимизацията не даде резултат, тъй като няма работа за останалите и задълженията отново се натрупаха. Според Витан Вълчев последният директор на завода Христо Богданов, който бе назначен през август, е с много ограничени правомощия. Няма право да сключва договори за над 10 хил. лв., а ръководството на холдинга не осъществява социален диалог. Той добави още, че над 40-50 човека от настоящите и съкратените работници са подали индивидуални искове и съдят завода, а по всеки отделен разходите на „Терем” са около 1500 лв., с това задълженията нарастват.