Пътуващите с влак от столицата до морето могат да резервират онлайн билети
Пътуващите с влак от столицата до морето могат да резервират онлайн билети / снимка, архив: БГНЕС
Пътуващите с влак от столицата до морето могат да резервират онлайн билети
69108
Пътуващите с влак от столицата до морето могат да резервират онлайн билети
  • Пътуващите с влак от столицата до морето могат да резервират онлайн билети

Новата онлайн система за резервация на билети от БДЖ вече работи, като засега тя обхваща дванадесет влака по направленията от столицата до морето. Според министъра на транспорта Данаил Папазов през 2014-а година онлайн обслужването ще увеличи потока от пътници минимум с 10 на сто до лятото и до обхване повече направления.

Новата онлайн система засега обслужва 55 гари по направленията София - Пловдив - Бургас, София - Карлово - Бургас, Горна Оряховица - София, София - Горна Оряховица - Варна, София- Пловдив - Бургас. Министър Папазов увери, че през лятото на 2014-а се очаква системата да обхване цялата страна.

По думите му, когато бъде приключена промяната в наредбите, през лятото системата би трябвало да работи в по-голяма пълнота.

Папазов допълни, че посредством системата все още не могат да се връщат купени билети. По закон в момента това може да се прави само на гише, а в бъдеще може би това ще става и по електронен път и по-лесно, смята министърът.

Директорът на железопътния холдинг Християн Кръстев увери, че новата система ще подобри обслужването на пътниците. Той допълни, че БДЖ е изплатило заложените 12 млн. лева към кредиторите си, като за 2014-а година трябва да се изплатят още 55 мнл. лева.