Пътен възел намалява времето за пътуване от София до морски курорти
Пътен възел намалява времето за пътуване от София до морски курорти / снимка: МРРБ
Пътен възел намалява времето за пътуване от София до морски курорти
73877
Пътен възел намалява времето за пътуване от София до морски курорти
  • Пътен възел намалява времето за пътуване от София до морски курорти

Пътен възел „Българово" откри министърът на регионалното развитие и благоустройството Десислава Терзиева. След пускането му в експлоатация пътят от София до Слънчев бряг ще бъде скъсен с около три часа, тъй като няма да се налага влизане в Бургас и задръствания на северния му изход.

Новият пътен възел е на 352-ри километър от автомагистрала „Тракия". В неговото изграждане са инвестирани над 1 600 000 лева от републиканския бюджет. Той беше построен само за три месеца и от него ще има голяма полза, сподели кметът на Българово Йордан Йорданов.

Първо - бърза връзка до близките градове Бургас, Сливен Ямбол. Второ, откакто започнахме да подготвяме пътния възел и самото строителство с него, започнаха да идват постоянно инвеститори в Българово, да се интересуват за инвестиции, за свободни терени, а хора започнаха да търсят да купуват домове с цел да живеят в селото, похвали се кметът.

Десислава Терзиева благодари на строителната фирма, изпълнила проекта, на Агенция „Пътна инфраструктура" и на местните кметове, с които Министерството на регионалното развитие работило изключително успешно и в много кратък срок. Пътен възел "Българово" беше проектиран, намерихме финансиране и вече е изграден, каза регионалният министър. "Така създадохме проекта Далечен северен обход на Бургас, защото е немислимо след само три часа път от София до Бургас, да пътуваме още толкова време, за да стигнем от входа на града до курортните места, с което разбира се, туризмът се затруднява и хората се чувстват некомфортно", коментира тя.

С парите по проекта е подобрена настилката иа отсечката Миролюбово-Каблешково, което повишава и качеството на пътя в Северния бургаски обход, допълни директорът на „Пътна инфраструктура" Стефан Чайков.