Путин: Южен поток никога не е бил смятан за алтернатива на Северен поток
Путин: Южен поток никога не е бил смятан за алтернатива на Северен поток / Guliver/Getty Images

Руският президент Владимир Путин заяви, че проектът "Северен поток 2" е търговски и властите на Русия нямат отношение към него, предаде ТАСС.

Той припомни, че за проекта акционерите са се договаряли още по времето на строителството на "Северен поток". Путин каза, че предложението за изграждане на "Северен поток 2" е било огласено от международен консорциум. От реализацията на проекта е заинтересована не само Русия, но и Франция, Холандия и Великобритания, заяви президентът.

ЕК иска специални норми за проекта "Северен поток-2"

Путин каза, че "Южен поток" никога не е бил смятан за алтернатива на "Северен поток". По думите му този проект е бил обмислян за диверсификация на доставките на руски газ в Европа. Путин припомни за обстоятелствата, които са заставили Русия да се откаже от изграждането на "Южен поток" поради забрана от българските власти. Но президентът отново подчерта, че Русия не се отказва напълно от този проект.

Путин каза, че Русия не се отказва и от транзита на газ през Украйна. "Въпросът е колко ще транспортираме и къде", заяви той.

Руският президент посочи, че шантажът от страна на Украйна във връзка с транзитиране на газ през територията й ще спре, ако тя няма монопол върху транспортирането на руския газ до Европа. "Монополът - това е лоша работа. Когато някой има монопол върху нещо, то веднага започват злоупотреби", каза Путин.

Русия иска да изгражда газопроводи в Европа, но й трябват гаранции

Той заяви, че Русия не се отказва от участие в газотранспортната система на Украйна, ако Киев предложи изгодни условия. Говорейки за газови доставки в други страни, Путин припомни, че Русия не е преустановила доставките за Турция въпреки сложните отношения между двете страни.

Относно икономиката Путин каза, че Русия има намерение да я диверсифицира и да привлече инвестиции.

Източник: БТА