Проучват възможности за хеликоптерна площадка в центъра на София
Проучват възможности за хеликоптерна площадка в центъра на София / cнимкa: Sofia Photo Agency, архив
Изграждат хеликоптерна площадка върху сграда в центъра на София
31839
Изграждат хеликоптерна площадка върху сграда в центъра на София
Разговор на Михаил Дюзев с Тодор Бояджиев в предаването на Дарик „Витамин”, което се излъчва и по БНТ
  • Изграждат хеликоптерна площадка върху сграда в центъра на София
  • Разговор на Михаил Дюзев с Тодор Бояджиев в предаването на Дарик „Витамин”, което се излъчва и по БНТ

Правителството да подготви поне два хеликоптера за гасене на горски пожари - това предложение е внесло ръководството на Авиоотряд 28, съобщи неговият летателен директор Тодор Бояджиев в съвместното сутрешно предаване на Дарик и БНТ. Бояджиев обясни още, че се проучват възможности за изграждане на хеликоптерна площадка върху сграда в центъра на София, на която да бъдат посрещани официални делегации.

Авиоотряд 28 разполага с два хеликоптера, като единият е на 23 години, но все още в изправност и се използва за превоз на държавните ръководители", разказа Тодор Бояджиев. В момента се работи за въвеждането в експлоатация на другия вертолет „Аугуста 109", който е по-икономичен и ще се използва за нуждите на полицията и за наблюдение на границите ни. „Ние сме внесли предложение в Министерския съвет да се осигурят необходимите средства, да се обучат екипажи, да се закупи съответното оборудване, за да имаме поне един или два хеликоптера, които първоначално да изгасят малки пожари. Защото стане ли голям пожар - виждате какво е в Русия. Ние преди два дни закарахме пожарникарите, които отидоха да помагат", обясни още той.

Според Тодор Бояджиев военните също разполагат с хеликоптери, които могат да се използват при спасителни операции.

По време на предаването беше осъществена уникална пряка връзка с нюзкоптера на Дарик от Варна, по време на която кметът на морската столица Кирил Йорданов показа най-атрактивните и най-проблемните точки на града.

Разговора с Тодор Бояджиев можете да чуете в звуковия файл или да гледате във видеофайла