Променят договора с „Дънди прешъс металс” за концесията на Челопеч
Променят договора с „Дънди прешъс металс” за концесията на Челопеч / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Държавата и канадската компания „Дънди Прешъс Металс” ще бъдат акционери в дружеството за добив на злато и медни руди в Челопеч. Предвижда се и многократно увеличение на концесионното възнаграждение.

В акционерното дружество страната ни ще притежава 25 процента от акциите, а 75 на сто ще са за „Дънди”. Инвестицията, необходима за изграждането на новата инсталация, е около 155-160 млн. долара и тя ще бъде осигурена от канадската компания. Анализите сочат, че инсталацията ще бъде рентабилна още през първите години от експлоатацията й. Всички приходи за държавата от работата на новото дружество ще постъпват в Сребърния пенсионен фонд.

Правителството разреши и да бъде променен договорът за предоставяне на концесия за предоставяне на подземни богатства на находище Челопеч, подписан през 1999 година. Измененията са свързани с увеличаване на концесионното възнаграждение. То ще бъде повишено на база променлива скала с минимален процентен размер от 2 процента и максимален от 8 на сто при съответстващи граници на рентабилност от 10 до 60 на сто. Предвидено е 10 на сто от концесионното възнаграждение да постъпва по бюджета на общините Челопеч и Чавдар, на чиято територия се намира находището.

Концесионерът се задължава да представи финансово възнаграждение за извършване на техническа ликвидация. В едномесечен срок министърът на икономиката и енергетиката трябва да подпише меморандума.