Производствените цени нарастват
Производствените цени нарастват / netinfo
С 13,9 на сто нараства индексът на цени на производител на вътрешния пазар в промишлеността през февруари спрямо същия месец на 2007 г., сочат данните Националния статистически институт. Индексът на цени на производител на вътрешния пазар през февруари отчита покачване с 0,9 на сто спрямо предходния месец. Общият индекс на цените за същия период нараства с 14,6 на сто, а спрямо предходния месец – с 1 на сто.

Промяната на производствените цени до голяма степен се дължи на покачването с 15,3 на сто спрямо същия месец на миналата година на цените в преработващата промишленост. В преработващата промишленост нарастването на цените спрямо януари 2008 г. е с 0,8 на сто.

Най-голямо повишение спрямо 2007 година се наблюдава при производството на хранителни продукти и напитки – 22,6 на сто. От другите дейности в преработващата промишленост отбелязват производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 13,7 на сто, производството на химични продукти – със7,6 на сто и производството на продукти от неметални минерални суровини - със 7,3 на сто.