Прогнозата за растеж в бюджет 2013 е поставена пред риск, смята експерт
Прогнозата за растеж в бюджет 2013 е поставена пред риск, смята експерт / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Факторите за икономически растеж, върху които стъпва бюджетът, може и да не бъдат изпълнени. Това прогнозира пред Дарик икономистът Петър Чобанов ден преди бюджетът за следващата година да бъде гласуван на първо четене в парламента. Чобанов бе категоричен, че въвеждането на данък върху лихвите по депозитите няма да стимулира потреблението и бизнеса, а напротив – може дори да се стигне до изтегляне на капитали на чужди граждани от българските банки.

Чобанов прогнозира, че като цяло и следващата година ще е много колеблива за Европа и всякакви сценарии са възможни относно икономическия растеж.„От тук и прогнозата в бюджета за растеж е поставена пред сериозен риск", коментира Чобанов.

Той обясни, че макроикономическият сценарий в бюджета предвижда нарастване на потреблението, което няма да дойде от подобрение на пазара на труда, а напротив – ще дойде от увеличение на пенсиите най-вече и евентуално увеличение на заплатите в публичния сектор. Тоест увеличеното потребление ще се дължи на увеличени доходи, докато ситуацията на пазара на труда най-малкото прогнозираме, че е в застой, но продължават да са налице рисковете да се влошава, коментира Чобанов. „И по този начин виждаме, че в макроикономическата основа се отваря отново търговското салдо, търговският дефицит нараства, което прави прогнозата още по-неустойчива", каза експертът.