Проектите „Белене” и „Цанков камък” докарали НЕК до колапса
Проектите „Белене” и „Цанков камък” докарали НЕК до колапса / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Проектите „Белене” и „Цанков камък” докарали НЕК до колапса
65150
Проектите „Белене” и „Цанков камък” докарали НЕК до колапса
  • Проектите „Белене” и „Цанков камък” докарали НЕК до колапса

Критичното състояние на Националната електрическа компания (НЕК) се дължи на проектите „Белене” и „Цанков камък”, за които са похарчени 2,5 млрд. лева. Ако не бяха те по сметката на компанията щеше да има 600 млн. лева депозит. Това каза в Хасково Делян Добрев, бивш министър на енергетиката в кабинета „Борисов”.

Изявлението му бе по повод информация, изнесена от настоящия министър на икономиката и енергетиката - Драгомир Стойнев, че НЕК е в критично състояние с 1,9 млрд. задължения. По думите му от 1 юли има опасност да се наложи компанията да плаща по 9000 лв. на ден, тъй като днес изтича срокът за разделяне на електропреносната мрежа от системния оператор, а това може да доведе до санкции от страна на европейската комисия.

Разделянето на НЕК от Електроенергиен системен оператор (ЕСО) трябваше вече да е факт и за него имаше избран международен консултант. Ако консултантът не си е свършил работата в срок, следва да му бъде търсена отговорност, но санкциите от Европейската комисия не са автоматични и се прилагат единствено след осъдителна присъда за неспазване на европейското законодателство, каквато към момента няма, обясни Добрев.

„Обикновено този процес трае между една и две години, като, ако в този период несъответствието бъде отстранено, до санкции няма да се стигне”, коментира още той.

Добрев увери, че не знае за упълномощаване на Михаил Андонов за разпореждане с активи на Българския енергиен холдинг. „Дори и да има такова, то не може да доведе до продажба на ВЕЦ поради няколко причини. БЕХ няма ВЕЦ-ове, а от 201-а всяка продажба на ДМА се извършва от Агенцията по приватизация. ВЕЦ-овете са в забранителен списък и за продажбата им трябва решение на Народното събрание”, поясни Делян Добрев.