Привличат обезкуражени на пазара на труда
Привличат обезкуражени на пазара на труда / Sofia Photo Agency
Социалното министерство ще направи проучване с цел да се привлекат обезкуражените на пазара на труда и така да бъде компенсиран недостигът на работна ръка в страната. Обезкуражените са хора, които не са регистрирани в бюрата по труда и повече от година стоят без работа, обясни заместник-социалният министър Димитър Димитров. По неофициални данни става въпрос за 200 000 души.

До края на годината ще бъде обявена обществена поръчка за провеждане на национално представително социологическо проучване на пазара на труда у нас. С него ще се уточни броят на обезкуражените и търсенето на начини да бъдат накарани да се включат в курсове по квалификация и да работят. Част от тези хора се водят без препитание, но не търсят услугите на министерството.

„Има групи от населението, които се водят обезкуражени, но реално погледнато стандартът им на живот не е чак толкова фатален, дори не търсят нашите услуги”, обясни социалният министър Емилия Масларова.

Във връзка с прогнозите за евентуално увеличаване на безработицата заради световната финансова криза министър Масларова каза, че има готовност по програма „Развитие на човешките ресурси” да бъдат отворени схеми за нови безработни, ако това се наложи.