Природният газ поскъпва с над 4%
Природният газ поскъпва с над 4% / netinfo

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране утвърди поисканата от „Булгаргаз” актуализация на цената на природния газ за първото тримесечие на 2007 г., съобщиха от комисията. От януари цената се променя с малко над 4% до 321,11 лева за 1000 куб.м. без ДДС.

Първоначално работната група в комисията, която трябва да утвърди тарифите предложи увеличението да е около 2%, но то бе преразгледано днес заради направената тази седмица заявка от ТЕЦ „Варна” за доставка на природен газ. Тя ще обезпечи работата на централата в първото тримесечие на 2007 г., когато трети и четвърти блок на АЕЦ „Козлодуй” вече няма да функционират.

Тъй като „Булгаргаз” не са предвидили в разчетите си допълнителното количество от 20 млн. куб.м. и не разполагат с него в резервите си, енергийният регулатор прецени, че следва закупуването му да бъде отразено и в цената.

Комисията разгледа и уважи разчетите на „Булгаргаз”, в които се посочва, че основни фактори за промяната на цената са покачването на котировките на алтернативните горива на международните пазари през последното тримесечие, осредненият валутен курс на щатския долар и очакваното потребление на природен газ.

По повод исканията на производителите на електроенергия и НЕК за промяна на цените, председателят на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране Константин Шушулов бе категоричен, че за корекции може да се говори едва в средата на следващата година.