Природният газ поскъпва с 9%
Природният газ поскъпва с 9% / netinfo

Природният газ поскъпва с 9 на сто от 1 октомври. Това е окончателното решение на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, прието на закрито заседание днес. В следващите дни регулаторът трябва да прецени как новата цена ще се отрази върху топлофикациите в страната.

Анализът на икономическото състояние на топлофикациите и как ще им се отразят новите цени на „Булгаргаз” трябва да е готов до една седмица, съобщиха от комисията. Чак след това ще стане ясно налага ли се поскъпване и на парното, с колко и в кои градове.

От софийската „Топлофикация” заявиха, че ще направят разчети и ще преценят дали да поискат повишение на цените и на парното.

На заседанието си днес от енергийния регулатор прецениха, че поисканото от „Булгаргаз” близо 11-процентно повишение е неоснователно и разрешиха само 9 на сто поскъпване на горивото. Така пределната цена на природния газ за последното тримесечие на 2007 година се променя от 319 за 1000 куб.м без ДДС на близо 349 лева без ДДС. Газовите компании обаче могат да продават природния газ на цени, по-ниски от пределните, утвърдени от държавната комисия, съобщиха от регулатора.