/ https://www.president.bg
Президентът Радев: Иновациите са най-ефективният инструмент за постигане на висок и устойчив икономически растеж
99912
Президентът Радев: Иновациите са най-ефективният инструмент за постигане на висок и устойчив икономически растеж
  • Президентът Радев: Иновациите са най-ефективният инструмент за постигане на висок и устойчив икономически растеж
Иновативният продукт на България е далече от възможностите ни, заяви президентът Румен Радев по време на 14-тия Иновационен форум, който се провежда под патронажа му. Нивото на развитие на иновациите е признак за институционална слабост, изтъкна държавният глава.
 
Разходите за научно-изследователска и развойна дейност в България са далече от средноевропейските, посочи президентът.
 
"Далеч дори от залаганите проценти от БВП в нашите програми. Години вече имаме програми, но нямаме реално финансиране от държавата, а тази дейност се финансира основно от бизнеса и чужди инвеститори, което автоматично ни поставя в някаква зависимост от тях", поясни Радев. "Също така съвкупният иновационен продукт е далече от желанията и възможностите ни, и той разкрива сериозна институционална недостатъчност в развитието и прилагането на политики в тази област", коментира още държавният глава.
 
България остава на равнището от 2010 г. по отношение на развитието на иновационния потенциал, заяви председателят на Фондация „Приложни изследвания и комуникации“ Огнян Шентов. "Това, за съжаление, е първият основен извод, че в една такава критична за нашата икономика област през последните 10 години относително сме изостанали", посочи Шентов.

Правителството трябва да се погрижи за осигуряване на върховенство на закона, тъй като липсата на такова създава несигурност, която спъва развитието и на иновациите, изтъкна координаторът на Група Иновации Руслан Стефанов.
 
По думите му това е основна причина България и Румъния да разделят последното място в Европа по иновации. "Нивото на несигурност остава сравнително високо. Затова спадът на инвестициите тук е по-голям отколкото в Централна Европа", посочи Стефанов.
 
По време на Националния иновационен форум, който се провежда за 14-ти път президентът Румен Радев връчи наградите в конкурса „Иновативно предприятие на годината“.