Преструктурират пътния фонд в агенция към МС до края на юни
Преструктурират пътния фонд в агенция към МС до края на юни / netinfo

До края на месеца фонд „Републиканска пътна инфраструктура” ще бъде преструктуриран в агенция към Министерския съвет. Това съобщи вицепремиерът Меглена Плугчиева на работна среща за усвояването на еврофондовете, организирано от НДСВ.

Пътният фонд ще бъде напълно разформирован, като работата в него ще се консултира от германски експерт. Към агенцията ще има и надзорен съвет, както реши правителството на едно от заседанията си. Меглена Плугчиева подчерта, че излезлият на 16 юни доклад от одита на KPMG на фонда е с много тежки констатации. Плугчиева дори препоръчала на финансовия министър Пламен Орешарски да изпрати доклада в прокуратурата.

Приемането на проекти по оперативните програми “Транспорт” и “Регионално развитие” в момента е блокирано заради проблемите във фонда. С преструктурирането му двете оперативни програми ще се задействат, надява се Плугчиева. Тя обясни, че има сериозно забавяне по Оперативна програма “Конкурентноспособност”. На 26 юни всички министри трябва да представят на редовното си заседание график за дейността по оперативните програми до края на мандата на правителството.