Предлагат сдружение да обезщетява пострадалите от природни бедствия
Предлагат сдружение да обезщетява пострадалите от природни бедствия / netinfo

Да бъде създадено национално застрахователно сдружение, което да изплаща обезщетенията на хората, пострадали от природни бедствия. Това поискаха от Инициативата за създавана на катастрофичен пул.

От инициативния комитет за създаване на катастрофичен пул предлагат два варианта за изграждане на застрахователното сдружение. Първият вариант е с изцяло държавно участие. Алтернативата е застрахователните компании да си поделят поравно представителството в сдружението. Според Румен Гълъбинов от инициативата изграждането на подобно сдружение ще облекчи държавния бюджет, като намали дела на разходите, предвидени за преодоляване на бедствията. Освен това схемата трябва да гарантира задоволително финансово покритие при евентуални щети.

Сдружения за управление на риска са създадени отдавна в други европейски държави. В Дания организацията започва да работи през 1991 година, във Франция – от 1982 г., а в Ислендия още през 1975 година.

Идеята на програмата е да покрива щетите от най-разрушителните бедствия. Такива в България са земетресенията, наводнения и свлачищата.