Правилното ориентиране какво ще учим и работим, спестява загубено време и ресурси
Правилното ориентиране какво ще учим и работим, спестява загубено време и ресурси / снимка: Dariknews.bg,Йовка Йовчева

Ранното и правилно кариерно ориентиране е важно условие за пътя на младите и успешната им реализация на пазара на труда. Това коментираха в ефира на Дарик експерти след като преди дни от Министерството на младежта и спорта огласиха проучване, според което 67 на сто от младежите в България не правят нищо - нито учат, нито работят, нито се образоват.

В предаването на Дарик „Междуредие" психологът Младен Владимиров, който е част от екипа на столичния Център за кариерно ориентиране, обясни, че първата кариерна стълбичка е след 7 клас и ако там бъде объркано детето, можем да объркаме целия му живот. Навлизането на кариерното ориентиране в училище е голяма стъпка, защото това пести загубено време и ресурс в живота на младия човек, смята и Светлозар Петров, управител на JobTiger.

Чуйте целия разговор по темата

Младите са в кариерна фуга, липсват им историите на успелите с учене и труд хора


Младен Владимиров отбеляза, че в момента има много голяма дупка между това, което търси пазара и това, което търсят младите хора. Виждаме едни млади хора, които са изпаднали в една кариерна фуга, една безпътица, едни нереализирани очаквания, което ги кара да не си търсят работа, смята той.

По думите му се приема, че ученето на висше образование е задължително, за да си намериш работа, а това е още една възможност да отложиш старта на кариерата - още пет години да си при мама и при татко.

„Дължим на младите хора добрите истории, историите на успелите, истории за това, че зад успеха стои доста труд и доста учене. Основният проблем е, че като общество нямаме консенсус за това какво е успехът, какво е един човек да е успял - дали това са само парите, дали е успех, докаран със собствени сили, или някой да те побутне, за да успееш в нещо", коментира и Светлозар Петров.

Експертите отбелязват, че доста погрешно и младежите, и родителите им все още смятат, че дипломата ще им осигури работа. „Чираклъкът е важен - пътят от чирака, през калфата до майстора. Някои си представят, че понеже магистър звучи като майстор, те са готови за висока позиция още от университета, но няма как да стане", отбеляза психологът Младен Владимиров.

Търсят бърз успех, а кариерата се гради с години

Има я консуматорската нагласа на младите, искат успеха на момента, ако може с висока заплата още на старта, обяснява Светлозар Петров.

Младен Владимиров допълва казаното с пример - „Консултирах един младеж преди дни, отвсякъде му излиза индикация, че ще стане лекар, ама много добър лекар, но той ми каза „Няма да стана лекар, защото когато стана на 23 години моите приятели вече ще имат първото кариерно стъпало, а аз тепърва ще правя специализация и ще работя за къси пари. Т.е. той не е склонен да отложи успеха да дойде след 35-40-тата му година, иска това да стане между 22 и 30 г.". Според психолога много често, ако имаш ясна представа за плановете и кариерното си развитие, не е добре да започваш каквато и да е работа само за да работиш.

Ако искаш да станеш добър травматолог, едва ли е добре да започнеш първата си работа в заведение за бърза закуска, каза още психологът. Светлозар Петров също коментира, че има случаи, когато трябва да работиш, за да изкараш пари за наема, когато обаче става въпрос за дългосрочни решения, кариерата се гради с години.

Очакваното възнаграждение от младите също се оказва проблем при търсенето и намирането на работа. „Много често ми казват, че за 300-500 лв. няма да работят и аз винаги питам, а като стоите вкъщи, колко пари взимате?!? Зад тези първоначални пари стои някакво развитие, учене на нови неща и следователно по-високи доходи след време", споделя опита си управителят на JobTiger. Светлозар Петров допълва, че веднага след завършването на университета очакванията за заплата са едни, а година по-късно с 30 на сто по-малки, защото младите са се сблъскали с реалността и с пазара на труда.

Колкото по-рано се намесят кариерните консултанти, толкова по-малко ще са провалените съдби

28 центъра за кариерно ориентиране още в рамките на училищата работят в страната. Политиката на държавата в тази сфера залага достъпа и до платформа в интернет, чиято идея е на децата да бъде предложена качествена услуга, която е безплатна. Тази седмица стрес-тест ще провери готовността на платформата да приеме няколко хиляди потребители, обясни Младен Владимиров.

Представете си каква загуба на време и ресурси е една погрешна ориентация на един млад човек, ако в трети курс разбере, че мениджмънт не е желаната от него специалност, въпреки че учи точно това, коментира Светлозар Петров. „Колкото по-рано се намесят кариерните консултанти - и добре, че ги има тях, толкова по-добре, толкова по-малко провалени съдби ще има. Това е голяма стъпка - радвам се, че в средното образование се въвеждат кариерни консултанти, във висшето също ги има", допълни той.

Психологът обясни, че кариерата се случва още от формиране на понятието за професиите. „Влизаме още в първи клас, където през приказки караме децата да изредят професиите, които са срещнали на път за училище - виждат 20 примера от шофьора на автобуса до продавача на банички", разказа Младен Владимиров.

Родители често превръщат бъдещия творец в главен счетоводител

Той отбеляза обаче, че първата кариерна стълбичка е преходът след 7 клас, оттам ако объркаме детето, можем да объркаме целия му живот. „Наскоро консултирах един младеж, такава творческа личност - иска да се занимава с анимация, а те го пратили в една от елитните икономически гимназии в столицата с тенденция да стане главен счетоводител", даде пример психологът. По думите му много често родителите съветват децата си да отидат в езикови гимназии, защото езикът се търси, но след това детето им си намира работа в някакъв кол-център и се оплаква, че работи в условията на голям стрес.

Родителите са тези, които те издържат, които очертават границите, на които подражаваме всъщност, напомнят експертите. Децата в началото си представят професията през играта - искат да са балерини или футболисти, после идва по-практичната ориентация, но от идеята на родителите кои са престижните професии сме с един тон юристи и икономисти, които не знаят какво да правят, коментира Младен Владимиров. Светлозар Петров допълни, че инженерните специалности са с бъдеще, само че никак не са на мода, а това е голям проблем и пред икономиката ни.

Извън столицата младите търсят държавна служба и власт

В страната заради по-голямата безработица има потребност от сигурност, в този смисъл е и стремежът към държавна служба, отбелязва психологът. Освен това за тях хората в общинската или държавна администрация по места имат власт и младите търсят власт с убеждението, че тя им дава сигурността, че няма да отпаднат - това е погрешно, защото в криза, се орязва точно мениджмънта, допълва Младен Владимиров.


По думите му полицай и пожарникар са много желани професии в страната, тъй като образованието е абсолютно безплатно, а училището им осигурява стажа в същото населено място и в тези сфери е много ясно как се развива кариерата. Има общини, където заплатите в общинската или държавната администрация са реално едни от най-високите и това също е аргумент младите да се стремят към подобна служба, допълва Светлозар Петров.

Да отделят за избора на образование поне толкова време, колкото при избора на смартфон

Управителят на JobTiger отбеляза, че пазарът на труда е доста статичен пазар, т.е. продължават да се търсят едни и същи кадри, понеже просто не достигат. „Като аутсорсинг дестинация България се разви много и там е голямото търсене на кадри. Истината е обаче, че икономиката бавно расте, това би помогнало за работни места в производството, инженерни кадри", допълни той.

Експертите препоръчват внимателен избор на бъдещата професия, защото след като започнем работа, най-много време прекарваме в офиса на работа, а за да си щастлив в живота си, трябва да си щастлив и там.

Младен Владимиров пък съветва младите да отделят при избора на образование не по-малко време за информиране от това, което отделят за избора на смартфон. „За характеристиките на телефона се консултират с приятели, с познати, ровят в интернет - ако същото го пренесат към избора на квалификации, програми, езици, допълнително обучение, мисля, че ще бъдат много по-уверени, по-мотивирани и по-здраво стъпили на земята", казва още той.