Последни сме в ЕС по ефективност на публичните разходи и услуги
Последни сме в ЕС по ефективност на публичните разходи и услуги / netinfo

България е на последно място сред страните от Евросъюза по ефективност на публичните разходи и услуги. Все още 83 закона не са приведени в съответствие със Закона за ограничаване на административното регулиране и административния контрол върху стопанската дейност, който е приет още през 2004 година. Това заяви председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев по време на конференция на тема ”Тиранията на администрацията и нейната безпомощност”.

Регулативните режими за бизнеса – разрешителни и лицензи, са се превърнали в корупционен инструмент за притискане на бизнеса, каза още Данев и обясни, че таксите за публични услуги необосновано растат. Само за миналата година увеличението е с повече от 20 процента, което представлява ръст многократно изпреварващ официалната инфлация. Според Данев таксите придобиват характер на данъчно облагане и в противоречие със законите на страната се ползват за материално стимулиране, достигащо 40 процента от заплатите на служителите в държавната администрация. Голям проблем са и обществените поръчки, като по данни на камарата, всяка втора е с нарушение, а общата стойност на нарушенията са 3 милиарда лева. За да се преодолеят проблемите в админситрацията от камарата предложиха „въвеждането на задължителни срокове за осъществяване на административните услуги, контрол по тяхното спазване и високи санкции за неспазването на тези срокове”.

Тези констатации не само аз но и цялото министерство ги е възприели и именно по тях е направило оперативната си програма за работа в частта усъвършенстване на държавната администрация, отговори на нападките от страна на стопанската камара заместник-министърът на държавната администрация Ангел Иванов.

Божидар Данев обобщи, че българската държавна администрация е като желе – колкото и да я разкъсваш, те все се събира.