Помощта за Гърция е на финалната права
Помощта за Гърция е на финалната права / снимка: Reuters, архив

Решението за подпомагане на Гърция е на финалната права, пишат гръцките вестници.

Днес финансовите министри от еврозоната се очаква да дадат зелена светлина на помощта на Атина в размер на 130 милиарда евро. През миналата седмица до решение не се стигна, тъй като до последния момент се уточняваха новите рестриктивни мерки, които кредиторите искат Атина да приложи в замяна на новата финансова помощ. На 12 февруари парламентът гласува пакет с реформи, но останаха няколко въпроса, по които не се стигна до съгласие.

Брюксел настоя лидерите на политическите партии да поемат ангажимент, че реформите ще бъдат прилагани и след очакваните през април предсрочни парламентарни избори. Председателите на двете най-големи партии, които участват в правителствената

коалиция - Нова демокрация и ПАСОК, Андонис Самарас и Георгиос Папандреу изпратиха писмени гаранции, че това ще стане. Третата партия - ЛАОС, която беше техен коалиционен партньор, оттегли подкрепата си за кабинета на премиера Лукас Пападимос. Договорени бяха и мерки за бюджетни съкращения на стойност 325 милиона евро.

Според публикация във вестник "Нафтемборики" помощта за Гърция политически е "резервирана", като до днес трябва да бъдат уточнени всички открити въпроси - технически и юридически, за може да бъде подписано финалното споразумение на заседание на финансовите министри в Брюксел. Изданието посочва, че в последните 24 часа високопоставени европейски лидери като канцлерът на Германия Ангела Меркел, френският президент Никола Саркози и италианският премиер Марио Монти публично са обявили, че на заседанието на Еврогрупата ще бъде постигнато споразумение за Гърция. Холандия и Финландия също се очаква да подкрепят помощта.

Според гръцки дипломатически източници въпреки отбелязания напредък по отношение на споразумение по втората програма за подкрепа на гръцката икономика, някои важни теми остават отворени, пише в. "Та неа", допълвайки, че на първо място това е въпросът за отписване на гръцкия дълг. Според информацията някои от партньорите на Атина в еврозоната са заявили нежеланието си да участват в процеса по намаляване на гръцките дългове.

Открити остават въпросите за стабилността на гръцкия дълг, специалната сметка, в която ще бъдат преведени партите от новия кредит и начинът за надзор на прилагането на програмата.

САЩ протегнаха ръка за помощ на Гърция - министърът на финансите Тимъти Гайтнър заяви, че САЩ ще приканят Международния валутен фонд да подкрепи споразумението за Гърция, пише "Та неа".

Помощта за Гърция е на финалната права
netinfo

Премиерът Лукас Пападимос и вицепремиерът и финансов министър Евангелос Венизелос заминаха за Брюксел, съобщава на електронната си страница гръцкият в. "Вима". Според изданието заминаването им не е било обявено официално, но е било наложително, тъй като се водят важни преговори на различни нива - с европейските институции, МВФ, страните-членки.

Има информация, че премиерът Пападимос ще има срещи с председателя на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер и с председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу.(БТА)