Полски пазачи да охраняват животните по пасищата, предлага АБВ
Полски пазачи да охраняват животните по пасищата, предлага АБВ / снимка: БГНЕС
Полски пазачи да охраняват животните по пасищата, предлага АБВ
78817
Полски пазачи да охраняват животните по пасищата, предлага АБВ
  • Полски пазачи да охраняват животните по пасищата, предлага АБВ

Животните по пасбищата да бъдат охранявани от доброволци или полски пазачи, на които потребителите да плащат. Това е заложено в закон, изготвен от АБВ, който беше внесен в парламента. От коалицията предлагат земеделската продукция да може да се продава само на специално обособени за целта места, защото така ще е ясен произходът на продуктите.

Законодателната инициатива идва в отговор на искания на кметове и председатели на общински съвети, стана ясно от обясненията на зам.-председателя на земеделската комисия Иван Станков. Идеята на АБВ е животните на пасбищата да бъдат охранявани.

„На всички е известно какво може да се случи, ако ги оставят без пастир. И такъв феномен, какъвто има в България - цял ден пастир да върви с тоягата, в развитите страни го няма. Така че изключително важно е и своевременно трябва да решим този проблем за назначаването на полски пазачи доброволци или частни охранители", каза Станков. Заплащането на тези пазачи ще бъде от такси, събирани от потребителите.

Такъв закон е съществувал преди 1989-а, като от АБВ посочиха, че не пишат реално нов, а преправят стария в голямата му част.