По-дълъг срок за гаранция за заместваща мощност в „Марица Изток 1
По-дълъг срок за гаранция за заместваща мощност в „Марица Изток 1 / netinfo

С година и три месеца ще бъде удължен срокът на гаранцията за изграждане на заместваща мощност на площадката на ТЕЦ „Марица Изток 1". Това реши кабинетът на редовнатото си заседание в МС. Срокът ще бъде удължен от 16 години на 17 години и три месеца в полза на инвеститорите и финансиращите институции.

Искането за удължаване на срока на гаранцията е по молба на банка CALYON и Синдикат на кредитори, за да се отрази финансовото преструктуриране на гарантираните заеми. Този вид гарантиране е стандартна международна практика при финансирането на значими проекти в енергетиката и инфраструктурата, когато се касае за преки чужди инвестиции и кредитно финансиране в особено големи размери и с дълъг период на изплащане.

Проектът включва изграждане на нова заместваща мощност от 670 МW на площадката на ТЕЦ „Марица Изток 1" и сероочистващи инсталации към тях на стойност над 1 млрд. евро, от които 70 процента дългово финансиране и 30 на сто собствени средства на инвеститора.

Проектът за изграждане на заместваща мощност на площадката на ТЕЦ „Марица Изток 1" е най-голямата инвестиция “на зелено” в Централна и Източна Европа и ще засили икономическата и политическа репутация на България в региона.