Плевнелиев: Ветото на закона за горите дава шанс за взаимоизгодно решение
Плевнелиев: Ветото на закона за горите дава шанс за взаимоизгодно решение / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Плевнелиев: Ветото на закона за горите дава шанс за взаимоизгодно решение
54524
Плевнелиев: Ветото на закона за горите дава шанс за взаимоизгодно решение
  • Плевнелиев: Ветото на закона за горите дава шанс за взаимоизгодно решение

С налагането на вето върху промените в закона за горите президентската институция даде шанс на природозащитниците и хората, подкрепящи инвестициите, да намерят взаимноизгодно решение. Това заяви президентът Росен Плевнелиев във връзка с дебата и протестите За и против промените в закона. Държавният глава посочи, че в наложеното от него вето има ясно изразена подкрепа за развитието на регионите и, че не трябва да се пропилява шансът на българските региони да развиват ски-туризъм.

"България може да печели от своята прекрасна природа по един екологосъобразен начин. Но това не бива да става в дефицит на информация", каза Плевнелиев. Той посочи, че познава региона на Банско и Разлог много добре и преди построяването на пистите в района, половината от населението се е занимавало с незаконна сеч.

"Когато дойдоха пистите в Банско, посегателството върху природата намаля драстично. Хората получиха перспектива. Не само да се занимават с незаконна сеч, а да работят по ски съоръженията и в хотелите. Банско и Разлог са доказателство, че хората могат да имат икономическа перспектива в регионите", каза президентът.

Според държавния глава това, което трябва да се направи сега, е да се подплати с качествен закон.

Президентът заяви, че ще бъде на страната на регионите и е категорично за развитието на зимните дестинации в страната, за всички, които могат по екологичен начин да ползват даденостите на планината.

Президентът Плевнелиев заедно с икономическия министър Делян Добрев и министъра на отбраната Аню Ангелов посетиха терена на бул. Цариградско шосе, където ще се намира София тех парк.