ПИБ приключи сертификацията с VISA и Mastercard за издаване на карти
ПИБ приключи сертификацията с VISA и Mastercard за издаване на карти / netinfo

На 3 ноември 2006 година Първа инвестиционна банка (ПИБ) приключи успешно сертификацията на Mastercard Worldwide за издаване на чип карти по EMV стандарт. Така ПИБ стана първата банка, сертифицирана да издава чип кредитни и дебитни карти на двете най-големи картови организации – VISA International и Mastercard Worldwide.

Проектът с VISA приключи в края на месец юли и усилията на банката се насочиха към получаване на следващия по значимост сертификат за издаване на чип карти.

EMV сертификацията за издаване на карти е част от цялостен проект на ПИБ, който включва изграждането на собствен авторизационен център, внедряване на нова картова система, привеждане на терминалната мрежа на банката в съответствие с изискванията на картовите организации. Този проект ще позволи на банката да работи в режим „on-line to the Issuer”. Това означава, че не се изисква предварително блокиране на средства по сметките на картодържателите и дава възможност за ползването им както с картата, така и директно от сметката.

От следващата седмица ПИБ стартира пилотен проект, който включва издаване на чип карти и авторизиране на транзакциите с тях от новия авторизационен център. Така банката ще получи допълнителни гаранции за нормалното функциониране на новата система. Пилотният проект е планиран да приключи до края на месец декември, а първите кредитни и дебитни карти с чип за клиенти ще бъдат издадени в началото на 2007 година. Банката ще издава кредитни и дебитни карти с чип не само на нови клиенти, но ще поднови и всички издадени до момента карти на съществуващи клиенти.

Чип или смарт-картите са най-сигурните разплащателни карти, тъй като са трудни за фалшифициране. Данните върху чипа са кодирани чрез използването на сложни алгоритми, което прави чип картите по-неподатливи на измама или фалшифициране. Освен безспорния си принос по отношение на сигурността, чип технологията има огромен потенциал по отношение на функционалността на картите.

Следвайки глобалните тенденции и потребности в областта на безналичните плащания и допълнителните услуги, свързани с тях, в най-скоро време се очаква банката съвместно с магазини, хотели, бензиностанции, авиокомпании, държавни институции и др. да предлага освен финансовите приложения на картата и допълнителни програми за лоялност, здравно застраховане и редица други, което ще даде в ръцете на картодържателите нещо много повече от разплащателна карта.