Петролът скочи над 119 долара за барел, доларът отстъпи позиции
Петролът скочи над 119 долара за барел, доларът отстъпи позиции / снимка: Sofia Photo Agency

Цената на петрола рязко подскочи с около 3 долара на стоковите пазари до над 119 долара за барел в европейската сесия заради напрежението между Русия и Съединените щати около конфликта в Грузия. Това поставя за поред път сигурността на доставките, този път от района на Каспийско море.

Освен около Грузия, друг спорен момент в отношенията между САЩ и Русия е разполагането на елементи от американския противоракетен щит в Полша.

Допълнително и отстъплението на долара на валутните пазари оказва натиск върху цените, защото инвеститорите в подобни ситуации минават на суровини, споделят наблюдаващи пазарите, след като в четвъртък щатската валута падна до най-ниското си ниво към еврото от началото на седмицата.

Тази вечер на електронната борса в Ню Йорк лекият американски петрол се котира за 119,35 долара за барел, а в Лондон нефтът сорт Брент поскъпна до 117,58 долара за барел.

Златото също се възползва от поевтиняването на долара и се изкачи на седмичен връх на стоковите борси. След влизането на американските пазари цената на метала е $ 837 за тройунция.

На валутните пазари щатският долар се понижи към еврото до 1,4855 долара за 1 евро при 1.4810 долара за 1 евро рано в четвърътък.

Според дилъри, падането с около два цента на долара към единната европейска валута, все още може да се определи като консолидация на пазара, след рязкото поскъпване на "зелените пари" в края на миналата и началото на настоящата седмица.

От друга страна обаче наблюдаващи пазарите отчитат, че нараства загрижеността за финансовите институции в Съединените щати, което не може да не оказва влияние върху стойността на долара.

За петък, 22 август Европейската централна банка определи референтен курс от 1,4814 долара за евро, а Българската народна банка фиксира долара за 1,320260 лева.

Поскъпването на петрола на стоковите пазари и нарастващите опасения за още отписвания на финансовите институции около кредитната криза понижи индексите в Съединените щати в началото на сесията. Със спад се движат книжата на Goldman Sachs, Morgan Stanley и Lehman Brothers.

Индустриалният индекс DOW JONES INDUS губи на Уолстрийт 0.73% до 11 333 пункта, а широкият S&P 500 се понижава с 0.64% до 1 266 пункта. Високотехнологичния индекс NASDAQ COMPOSITE отбеляза по-значителен спад от 1.13% до 2 362 пункта.

В Европа малко преди края на сесията борсите са оцветени в червено. Великобритания е едно от малкото изключения, заради поскъпването на петрола, което се отрази на акциите на нефтодобивните компании. В Лондон FTSE 100 INDEX е нагоре с 0.24% до 5 384 пункта.

В Германия DAX INDEX пада с 0.72% до 6 272 пункта, а във Франция CAC 40 INDEX губи 1.09% до 4 318 пункта.

DarikFinance.bg