Петролът се закотви под 58 долара за барел, доларът със скромни печалби
Петролът се закотви под 58 долара за барел, доларът със скромни печалби / netinfo

На борсите цената на петрола се задържа около $ 57/58 за барел. След влизането на американските пазари в търговията на електронната борса в Ню Йорк лекият петрол се търгува за $ 57.50 за барел, а в Лондон нефтът сорт Брент поевтинява до $ 52.15 за барел.

Така черното злато отчита за втора поредна седмица понижение, основно заради глобалното забавяне на икономическия ръст и свиването на потреблението.

Днес бяха публикувани данните от Съединените щати, според които продажбите на дребно са отчели рекордно понижение за месец октомври като резултат от тежката финансова криза.

Същевременно по обед стана ясно, че вече и технически еврозоната е навлязла в рецесия след две поредни тримесечия спад на БВП.

От друга страна очакванията ОПЕК да намали производството през ноември, след като през октомври картелът вече сви дневния добив, засега задържа още по-съществено падане на цените.

Втората извънредна среща на ОПЕК е насрочена на 29 ноември в Кайро, Египет.

На валутните пазари доларът леко се повиши към еврото под ниво 1.27 до $ 1.2660 за $ 1. За скромните печалби на зелените пари допринесоха данните от Европа, че зоната е навлязла официално в рецесия. Същевременно бе отчетено забавяне на инфлацията в еврозоната. Така според анализатори един от основните аргументи на ЕЦБ против по-резките намаления на лихвите реално отслабва.

DarikFinance.bg