Парламентът гласува окончателно пенсионната реформа на Калфин
Парламентът гласува окончателно пенсионната реформа на Калфин / снимка: БГНЕС
Парламентът гласува окончателно пенсионната реформа на Калфин
81197
Парламентът гласува окончателно пенсионната реформа на Калфин
  • Парламентът гласува окончателно пенсионната реформа на Калфин

След като възрастта за пенсия беше замразена за две години, от 2016 г. тя отново започва да нараства плавно и при мъжете, и при жените. Това реши парламентът като гласува окончателно пенсионната реформа на вицепремиера и социален министър Ивайло Калфин.

Реформата предвижда през 2016 г. жените да се пенсионират на 60 години и 10 месеца със стаж 35 години и 2 месеца, а мъжете - на 63 години и 10 месеца, със стаж от 38 години и 2 месеца.

От догодина възрастта за жените ще расте с по два месеца на година до 2029 г., а за мъжете - през първите две години стъпката ще е два месеца, а от 2018 г. - един месец. През 2037 г. възрастта за двата пола трябва да се изравни на 65 години.

От БСП предложиха замразяване на сегашните стойности на възрастта и стажа и заплашиха, че реформата няма да се запази в същия вид до 2037 г., заради бъдещата смяна на властта.

„Защото повишаване на пенсионната възраст без огледа на ниската средна продължителност на живота в страната е цинизъм. Защото увеличаването на изискуемият за пенсия старт за трета категория 37 години за жените и 40 за мъжете е също цинизъм и обрича работещите българи на невъзможност да се пенсионират”, обобщи аргументите против Георги Гьоков.

Вицепремиерът Ивайло Калфин обоснова предложеното достигане на възраст от 65 години за мъжете и жените.

„Възрастта 65 години за пенсиониране е установена със сегашния Кодекс за социално осигуряване през 1999 г. От тогава досега БСП е управлявало поне два пъти, а аз не знам да е отменена тази възраст. Нещо повече - в Кодекса за социално осигуряване има изискване тази възраст да расте с по шест месеца годишно. Аз не знам някой досега да е отменил този текст, той се замразява”, посочи Калфин.

„Това, което предлагаме, е много по-плавно от това, което в момента пише в Кодекса за социално осигуряване”, изтъкна още социалният министър. 

При недостиг на стаж, хората ще могат да пенсионират на 65 години и 10 месеца до края на 2016 г., а от 2017 г. възрастта започва да се качва, докато стигне 67 години.

Въвежда се минимална възраст за полицаи и военни от 52 години и 10 месеца. За летците, водолазите и парашутистите възрастта ще е 42 години и 10 месеца, с 15 години стаж на тези позиции. От 2017-а възрастта при тези служители започва да нараства с по два месеца, до достигане съответно на 55 и 45 години за съответните позиции в системите.

Балерините и танцьорите ще се пенсионират на 42 години и 10 месеца, а от 2017-а възрастта ще се вдига, докато достигне 45 години. При категорийните работници промените са следните: възрастта при жените и мъжете от първа категория трябва да расте до достигане на 55 години, а за втора категория двата пола трябва да се изравнят на възраст от 60 години.

През 2017 и 2018 г. вноската за пенсия ще се увеличи с общо 2% и ще достигне 19,8 процентни пункта.

Депутатите дадоха зелена светлина на правото на избор къде да отиват вноските за втора пенсия - той ще може да се прави многократно, през период от една година, но окончателният избор трябва да стане не по-късно от 5 години преди навършване на условията за пенсиониране.

Депутатите приеха предложението на ДПС новите пенсионери да имат право да поискат преизчисление на пенсията си до 12 месеца след отпускането й, като посочат други три най-добри години, отпреди началото на 1997 г.