Папандреу няма да подава оставка. Отказва се от референдума?
Папандреу няма да подава оставка. Отказва се от референдума? / снимка: Reuters
Темата обобщава Йовка Йовчева:
46662
Темата обобщава Йовка Йовчева:
  • Темата обобщава Йовка Йовчева:

Гръцкият премиер Георгиос Папандреу предложи да започнат разговори с опозицията за решаване на политическата криза в страната и смекчи позицията си относно референдума за втория пакет международна помощ за Гърция. Провеждането на нови парламентарни избори в Гърция сега би било „катастрофа”, заяви Папандреу в изказването си пред парламентарната група на управляващата партия ПАСОК. Изборите биха донесли риск от банкрут, поясни той.

Гръцкото правителство е на ръба на рухването, а провеждането на планирания референдум за пакета помощи за страната е под въпрос, след като премиерът Георгиос Папандреу загуби мнозинство в парламента и доверието на част от министрите си. През деня Би Би Си даже предаде информация за предстояща оставка на премиера, която беше отречена от кабинета му.

Папандреу е дал принципното си съгласие за коалиционно правителство, но не смята да подава оставка, съобщи гръцката национална телевизия. По-рано група от над 20 депутати от управляващата партия ПАСОК разпространиха открито писмо, в което се настоява за създаването на коалиционно правителство.

Единственият начин Гърция да остане в еврозоната е да изпълни условията от споразумението, постигнато през миналата седмица по време на срещата на лидерите на ЕС в Брюксел. Това заяви по-рано гръцкият премиер Георгиос Папандреу в реч пред парламента в Атина. Премиерът на Гърция заяви, че членството на страната в еврозоната не може да бъде поставяно под въпрос. По време на извънредната среща на кабинета Папандреу посочи още, че кредитното споразумение с ЕС е единствен изход от тежката ситуация в страната.

Финансовият министър на Гърция Евангелос Венизелос първи тази сутрин се обяви срещу провеждането на референдум. Това стана само часове след снощната среща с евролидерите в Кан, на която Ангела Меркел и Никола Саркози дадоха ясен знак, че спасяването на еврото в крайна сметка е по-важно за тях от спасяването на Гърция. И че страната няма да получи нито един евроцент помощ докато гърците не се произнесат искат или не да останат в еврозоната. Последва негативна реакция срещу допитването и от други членове на кабинета и депутати от управляващата ПАСОК. С аргумента, че Папандреу е опасен за страната опозицията също поиска формиране на временен коалиционен кабинет до провеждането на предсрочни избори в замяна на подкрепа за новото споразумение с ЕС.

Според Ройтерс ситуацията може да се развие в три сценария - Папандреу да се оттегли и да се насрочат извънредни избори, да бъде назначено временно правителство или премиерът да оцелее, но отказвайки се от идеята за референдум. Още предиобяд в ефира на Дарик гръцкия бизнесмен Христос Мурутис, който живее в България прогнозира, че до края на седмицата Гърция ще остане без правителство, тъй като по думите му Папандреу е предал европейската идея и еврозоната.

Според Иван Гарелов ходът на Папандреу е силен политически удар, въпреки че световните медии вече го нарекоха „повелителя на хаоса”.

След острата реакция на европейските столици на решението за референдум днес и  председателят на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер призна, че в еврозоната се работи за възможното излизане на Гърция от нея, като целта е да се гарантира, че от това няма да пострадат другите й членове. Макар, че от Европейската комисия уточниха, че няма опция за излизане от еврозоната без напускане на ЕС. За нов премиер на Гърция вече се спряга Лукас Пападемос, който в продължение на 8 години беше вицепрезидент на Европейската централна банка. В условията на тази правителствена криза, ако Папандреу не успее да се договори създаването на коалиционно правителство, то утре кабинетът му ще трябва да се бори да оцелее при гласуването на вот на доверие в парламента.

Това подсили съмненията, че ходът на Папандреу с референдума е бил по-скоро блъф за получаване на широка политическа подкрепа в страната за втория спасителен пакет за страната, който ще бъде отпуснат в замяна на драконовски мерки за икономии.