Пампорово без изкуствен сняг тази зима
Пампорово без изкуствен сняг тази зима / netinfo

Курортът Пампорово няма да може да разчита на изкуствен сняг през тази зима, защото язовирът, захранващ съоръженията за изкуствено заснежаване, е източен. Това съобщи Любомир Санкийски, директор на местното ски-училище.

Източването се е наложило, тъй като язовирът не е отговарял на техническите изисквания, уточниха от "Гражданска защита" в Смолян. В резултат е прекъснато захранването с вода на системата за изкуствен сняг в курорта, предаде БТА.

Лифтовете в комплекса ще бъдат включени около 15 декември. Съоръженията ще работят и от 7 до 9 декември за обслужване на групите, които се очакват за студентския празник. Цените на картите за лифт остават непроменени от миналия сезон. Дневната карта за пътуване с въжените линии ще струва 49 лева, а намаление от 35 процента ще ползват всички постоянни клиенти на курорта.

Записванията за групите за ски-училището показват спад с около 20 на сто в сравнение с миналия зимен сезон, посочи Санкийски. Английски и ирландски туристи ще бъдат основните клиенти в Пампорово и през тази зима, очакват се и ваканционни групи от руснаци и германци. Ски патрул ще следи за сигурността по пистите.

Без увеличение ще бъдат картите за лифта и в Чепеларе - 25 лева, съобщиха от местното хотелиерско сдружение. В навечерието на новия сезон там ще отворят врати няколко нови хотела, с което легловата база в града ще се увеличи с приблизително 400 места. Туристическият сезон в Чепеларе ще бъде открит с тържества на 21 декември.