Овчаров: Най-бързо и евтино е да върнем към работа 3 и 4 блок в „Козлодуй
Овчаров: Най-бързо и евтино е да върнем към работа 3 и 4 блок в „Козлодуй / снимка: БГНЕС
Овчаров: Най-бързо и евтино е да върнем към работа 3 и 4 блок в „Козлодуй"
68564
Овчаров: Най-бързо и евтино е да върнем към работа 3 и 4 блок в „Козлодуй"
  • Овчаров: Най-бързо и евтино е да върнем към работа 3 и 4 блок в „Козлодуй"

Най-простата, най-евтината и най-бързата опция за изграждане на нова ядрена мощност в България е връщането в експлоатация на спрените 3 и 4 блок на АЕЦ „Козлодуй" след тяхното модернизиране. Това заяви в интервю за Дарик бившият икономически и енергиен министър Румен Овчаров. Той е категоричен, че по който и от възможните варианти да се работи, задължително трябва да бъде извършена процедурата, която да позволи удължаването на живота с 20 години на настоящите 5 и 6 блок в атомната централа.

Овчаров смята, че настоящият му колега Драгомир Стойнев има право да води разговори, но не и преговори, при които да поема ангажименти към американската компания. Апетитът на „Уестингхаус" за изграждане на 7-ми блок на „Козлодуй" беше заявен още преди около година и половина, напомни Румен Овчаров.

Трябва да започнем да играем на терена на България и де гледаме собствения си интерес, категоричен е той. "Трябва да се откажем от този слугински подход - на тези ще им дадем едното, на другите ще им дадем другото.  Вместо да го направим така, че на нас да ни бъде максимално изгодно, ние се състезаваме какво повече да дадем на едните и на другите. Спряхме "Белене" и заровихме три милиарда, за да удовлетворим едната велика сила. После дадохме "Южен поток", потвърдихме неговото изграждане - което винаги съм казвал, че е полезно за България, но без да става ясно колко ще бъде полезно. Същата логика виждаме по отношение на "Козлодуй". Толкова ли сме богати? Ние ще станем единствената държава в света, която не произвежда ядрено оборудване, но продава ядрено оборудване и то на двойно и тройно по-ниска цена, отколкото го купува, а през това време си купуваме ново. Това е безумие", коментира той.

Овчаров изтъкна, че министърът има право да води разговори и да се среща с "Уестингхаус". Въпросът е, че той няма право да води преговори, а още повече да поема ангажименти за това как ще се случи едно или друго нещо и да избира кой ще го прави, категоричен бе Овчаров.

На въпрос дали е било гаф изказването на министър Стойнев за възлагане без конкурс, Овчаров бе категоричен, че това е гаф и то чисто формален. "Няма такава опция по закон. Още повече в днешната ситуация, когато българското общество е настръхнало за прозрачност, ти да кажеш "Аз отидох и ги избрах, защото много ми харесаха". Затова се правят конкурсите, за да се направи обективна оценка на реакторите", обясни бившият енергиен министър.

Според него най-бързата и евтина опция за нова ядрена мощност в България, ако се приеме, че има нужда от такава, е въвеждано обратно в експлоатация на трети и четвърти блокна атомната ни централа. Второто опция, която е разумна, е тази за изграждане на първи и втори блок в Белене, изрази мнение Овчаров. Според него, ако не е спешно и страната ни може да изчака в тези си намерения три-четири години, тогава тези реактори могат да бъдат изградени в "Козлодуй". Четвъртият вариант, ако сме изградили тези два блока и още има нужда от нови мощности, е да се провеждат нови търгове и конкурси и да се търси каква да бъде тази нова генерираща мощност.