Овчаров : Да се актуализират критериите за енергийни помощи
Овчаров : Да се актуализират критериите за енергийни помощи / netinfo

Министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров в писмо до министъра на труда и социалната политика Емилия Масларова предлага критериите за придобиване на право на енергийно социално подпомагане да бъдат актуализирани и прецизирани , за да се постигне ефективна защита на потребителите в затруднено материално положение. Предложението е във връзка с решението на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране за определяне на нови цени на електрическата енергия от 1 октомври 2006 г. и отмяната на преференциалната тарифа от 75 кВтч за дневна енергия.

В писмото министър Овчаров посочва, че направените анализи в МИЕ, отчитащи от една страна доходите на домакинствата в месечен и годишен аспект, а от друга консумацията на ел.енергия, показват, че отмяната на преференциалната тарифа от 75 кВтч за битовите потребители ще доведе до увеличение на сметките на онези домакинства, които ползват до 280 кВтч месечно и разполагат с месечен доход от 60 до 210 лв.

За домакинствата, ползващи над 280 кВтч, се очертава намаление на месечните сметки, които при потребление от 1 000 кВтч се редуцират с около 20 лв.

Данните показват, че промяната в ценовите тарифи засягат широк кръг от хора, в това число и потребители в затруднено материално положение.

От друга страна се очертава тенденция на стесняване на кръга на лицата, които имат право на енергийно социално подпомагане - през отоплителен сезон 2002-2003 право на помощи са имали 708 хил. домакинства, докато през отоплителен сезон 2005-2006 техният брой е 466 хил.

Според МИЕ следва да бъде отчетен и факта, че месечният размер на помощта за електроенергия, изчислен въз основа на 450 кВтч ел. енергия, от които 300 кВтч дневна и 150 кВтч нощна, при досега действащата цена възлиза на 60,45 лв., докато с влизане в сила на решението на ДКЕВР от 1.10.2006 г., месечният размер на помощта е 57,75 лв., т.е. помощта за едно домакинство ще струва с 2,70 лв. по-малко на държавата, което представлява един допълнителен ресурс за нея.

МИЕ предлага 2 варианта на за неутрализиране влиянието от увеличение на сметките за електроенергия на социално слабите потребители.