Отпускат 35 милиона евро на млади фермери, вече приемат проекти
Отпускат 35 милиона евро на млади фермери, вече приемат проекти / снимка: БГНЕС

Приемът на бизнес планове по мярка 6.1 „Стартова помощ за млади земеделски стопани" на Програмата за развитие на селските райони за новия период 2014-2020 година започна 29 юни. Бенефициентите ще могат да подават своите проекти до 24 юли.

Младите земеделски стопани могат да ползват безплатно услугите на службите за съвети в земеделието в страната при изготвянето на бизнес-плановете по проектите.

От мярката могат да се възползват всички земеделски стопани под 40-годишна възраст, регистрирани като земеделски производители не по-рано от 18 месеца към датата на кандидатстване. Финансовата помощ, която ще се отпуска на всеки одобрен кандидат, е 25 000 евро. Тя ще бъде превеждана на два транша.

Общият бюджет на мярката е 35 милиона евро, съобщи в Хасково земеделският министър Десислава Танева. „Бюджетът, по който се отваря този прием до 24 юли, е 35 млн. евро, като отново всички подадени проекти ще се рамкират според приоритетите на цялата програма и нашия политически кабинет, а това са животновъдство, плодове и зеленчуци, биоземеделие. Предимство ще получат и бенефициентите млади фермери, които са с висше образование в областта на селското стопанство", каза Танева. Тя допусна, че вероятно и при този прием, както при първия, интересът ще бъде по-голям от бюджета. Няма как обаче да се променят условията на прилагане на тази мярка, обясни министърът.

26-годишният овцевъд и зооинженер Мирослав Чилингиров от село Родопи първи подаде проекта си в Хасково в присъствието на агроминистъра.

Други новини от Хасково