Отново сме най-застрашени от бедност в ЕС
Отново сме най-застрашени от бедност в ЕС / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Българите са с най-висок дял на населението в риск от бедност и социално изключване категорични са от Евростат. През 2012 г. в тази категория са попаднали малко над 49% от хората в страната.

От данните става ясно, че 52% от децата до 17 години и над 59% от българите на възраст над 65 години са застрашени от бедност. „Средното е средно агнешко с лапад, едни ядат месото, а други трева. Ето това е състоянието на българското общество. Няма какво да се заблуждаваме”, категорична е експертът Мика Зайкова.

За сравнение, делът на пълнолетните трудоспособни граждани на ЕС в риск от бедност и социално изключване през 2012 г. е бил 25%.  Застрашените деца са 28%, а хората над 65 години - малко над 19% от всички европейци.

Евростат отбелязва, че децата в ЕС не са най-застрашени от бедност и социално изключване само в Дания, Германия, Естония, Гърция, Словения и Финландия, съобщи ТВ7.

„Държавата да не дава преки плащания към общините за временна заетост, а да създадат интерес за инвеститорите”, съветва икономистът Румен Гълъбинов.

По данни на Евростат безработицата в България през март е останала непроменена. 13% от българите в трудоспособна възраст или 443 000 души са били без препитание през третия месец на годината.

Равносметката от изследването е, че близо 70% от населението на България е изпитвало затруднения да покрие извънредните си разходи.