/ ThinkStock/Getty Images
От 12 октомври: Бензиностанции и коли с нови стикери за различните видове горива
99181
От 12 октомври: Бензиностанции и коли с нови стикери за различните видове горива
  • От 12 октомври: Бензиностанции и коли с нови стикери за различните видове горива
От този петък всички бензиностанции и коли ще бъдат с нови стикери за различните видове горива. Това обаче е част от европейска директива и няма да обърка шофьорите и бизнеса, обясни Иво Атанасов от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. Стикерите ще бъдат слагани и на всички нови автомобили след средата на октомври.

Окончателно: Депутатите приеха спорния закон за горивата
 
Промените не са извънредни и неочаквани, те са от 2016 година и крайният срок изтича в петък, обясни Иво Атанасов от държавната агенция: "България винаги е спазвала европейските норми и този стандарт е в сила от ноември 2016 г., така че всичко се прави плавно и се спазват всички срокове. Ако има неготови бензиностанции, ще си понесат съответните санкции. В момента провеждаме мащабна комплексна изнесена проверка до 12 октомври включително, така че ще погледнем и как да се подготвили търговските обекти".
 
И най-важното – промените няма да объркат шофьорите, които в петък ще отидат да заредят гориво на бензиностанциите: "Няма да има никакъв проблем. Тази маркировка по-скоро касае изискването на ЕК за уеднаквяване на маркировката, тръгвайки още от автосалона, минавайки през обекта, който зарежда автомобила и същото го има на капачката на резервоара или където е поставена на съответния автомобил, за да не се допускат обърквания".

Тол системата ще обхване 11 000 км пътища в страната
 
Освен бензиностанциите, на нова маркировка подлежат и новите коли, произведени след петък.