Още глоби в „Трейс” заради Петолъчката. Този път от ръководството на холдинга
Още глоби в „Трейс” заради Петолъчката. Този път от ръководството на холдинга / netinfo

Санкции за мениджърския екип на ПФС-Мостинженеринг АД гр. Ямбол ще наложи ръководството на „Трейс груп холд” АД, съобщи darikfinace.bg. Отговорност ще понесат и ръководителите на почистването на участъка от главен път І-6 в района на „Петолъчката” с дължина 7,1 км. Наказанието е последно предупреждение за освобождаване от длъжност, глоба в размер на една брутна месечна работна заплата и лишаване от допълнително възнаграждение за срок от три месеца.

Ангажиментите на ямболското дружество са по поддръжката на 389 км пътна мрежа, от които на територията на РПС – Ямбол - 232 км и РПС Стралджа - 157 км. На 3 януари участък от трасето остана непочистен от снега и "Петолъчката" бе блокирана от закъсали автомобили и снегопочистващи машини за почти 24 часа.

След запознаване със ситуацията, ръководството на холдинга призна, че е можело да бъдат организирани извънредни мероприятия и да се привлече допълнителен ресурс за преодоляване на кризата в съкратени срокове.

В групата на „Трейс” са включени 14 фирми, като в 12 от тях „Трейс Груп Холд” АД е мажоритарен собственик. Основен предмет на дейност на дружествата е строителство на пътища, сгради и съоръжения, както и поддържането им. Всяко дружество е самостоятелно юридическо лице, по смисъла на Търговския закон, и с автономно ръководство, носещо отговорност за своите действия.

Към момента някои от фирмите (Пи Ес Ай АД, Родопа Трейс ЕООД, ПСФ-„Мостинженеринг” АД и „Стройинженеринг” ЕООД) изпълняват договори по зимно поддържане. Общата дължина на пътната мрежа, която се поддържа от дъщерните дружества е над 1600 км, което представлява почти 10% от дължината на Републиканската пътна мрежа. В обхвата на договорите са проходите „Хаинбоаз” и „Шипка”, както и главните и второстепенни пътища на територията на Гурково, Казанлък, Чирпан, Девин, Ямбол, Стралджа, Кърджали, Момчилград и Ардино.

Общата стойност на всички гореописани договори за една година е около 2,5 млн лева. Отнесено към консолидираните приходи от продажби на „Трейс груп холд” АД за последната година (117.9 млн. лева) това представлява 2,14% от дейността на групата.