ОПЕК планира да увеличи допълнителните мощности
ОПЕК планира да увеличи допълнителните мощности / netinfo

ОПЕК планира в дългосрочна перспектива да увеличи допълнителните си мощности до 9 милиона барела дневно, за да отслаби напрежението с доставките и да гарантира стабилността на цената на петрола, съобщи агенция Гълф нюз.

В момента допълнителните мощности на картела, който осигурява 40 на сто от световния добив на петрол, са 3,5 милиона барела дневно. Очаква се през януари, когато в Саудитска Арабия, която е най-големият износител на петрол в света, започне експлоатацията на ново находище, тези допълнителни мощности да достигнат 4 милиона барела дневно.

"Ние имаме достатъчно петрол и достатъчни запаси. Допълнителните мощности на ОПЕК ще нараснат до 5 милиона барела дневно към 2012 година и постепенно ще се увеличат до 9 милиона барела", заяви генералният секретар на ОПЕК Абдала Салам ел Бадри, цитиран от К2Капитал, който се позовава на агенция Гълф нюз.

В момента Саудитска Арабия има най-големите резервни мощности, които са 2,3 милиона барела дневно. Иран също има допълнителни мощности от 150 000 барела дневно, а Либия разполага с до 250 000 барела дневно допълнителни мощности.

Според оценка на Международната агенция за енергията добивът на страните от ОПЕК в края на 2008 година вероятно ще се увеличи с 4,68 на сто до 35,8 млн. барела дневно. През ноември 12 страни от ОПЕК са добивали 31,14 млн. барела дневно, въпреки че квотите на 10 членки на картела са за 27,09 млн. барела дневно.