Около две трети от трудовите злополуки - в почивните дни
Около две трети от трудовите злополуки - в почивните дни / снимка: БГНЕС

Около две трети от трудовите злополуки у нас се случват по време на работа през почивните дни - това показва национално изследване на условията на труд, направено по проект на Главната инспекция по труда с финансиране от оперативната програма „Развитие на човешките ресурси".

Изследването обхваща 200 хиляди души от всички сектори на икономиката и определя 30-те икономически дейности с най-голям риск за здравето на работниците.

Най-голям брой от участниците в изследването посочват здравеопазването и социалните дейности като най-рисковите сектори, докато експертите посочват добивната промишленост за сектор с най-много рискове за работещите.

В рамките на проекта са разработени модели за оценка на риска на работното място в 30 икономически дейности. Всеки работодател може да направи това, като влезе на интернет страницата на Главната инспекция по труда и отговори на няколко въпроса. Оценката на риска е напълно безплатна и освен нея работодателят получава план за действие, по който да изпълни нужните мерки. Инспекцията по труда няма достъп до направената консултация.