Около 1000 таксита возили на завишени цени
Около 1000 таксита возили на завишени цени / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Около 1000 таксита возили на завишени цени
39663
Около 1000 таксита возили на завишени цени
  • Около 1000 таксита возили на завишени цени

Около 1000 таксиметрови коли в страната са превозвали клиенти на изключително завишени цени. Това съобщи по време на парламентарния контрол транспортният министър Александър Цветков. Той обаче увери, че с приетите законодателни промени това вече няма да може да се случва. Министърът обясни, че на 24 май изтича тримесечният срок за общините да въведат пределни цени на таксиметровите услуги по места. След тази дата общините вече ще могат да санкционира таксиметровите шофьори, които не се съобразяват с тавана на цените.

Промяната, свързана с въвеждане на пределни цени за таксиметровите услуги, е с да защитава хората и коректния таксиметров бизнес и тази мярка вече е факт, каза министър Цветков. Той допълни, че до 24 май изтича срокът, който Законът за автомобилните превози предвижда за общините да въведат такива пределни цени. Така че след тази дата на територията на всички общини ще има пределни цени за осъществяване на тази дейност и контролните органи ще имат право да санкционират изключително сериозно по думите на министъра всички, които си позволят да не спазват ограниченията в цените.

Цветков призна, че има спекулативно високи цени, свързани с манипулация на таксиметрови апарати. „Това е едно друго явление, чиста проба измама“, коментира той и допълни, че с промяната на Закона за автомобилните превози са въведени много сериозни санкции в тези случаи. Откакто законът действа, тоест по-малко от месец вече има 20 спрени от движение автомобила, хванати с устройства тип „помпи“.