Живодар Терзиев
Живодар Терзиев / БГНЕС
До Нова година няма причини за поскъпване на горивата. Това заяви председателят на Българската петролна и газова асоциация Живодар Терзиев, цитиран от БГНЕС.

„Смятам, че нито избори, стачки, „жълти жилетки“ и протести на малки производители“ ще доведат до скок на горивата“, категоричен е Терзиев, който участва в семинар в Боровец.

Според него най-лошото и притеснителното на световните пазари е минало и не се очакват резки пикове, регистрирани в средата на септември. Терзиев представи пред журналисти графика, според който ценовите пазари се движат плавно и не се виждат резки движения.

Ще поскъпнат ли горивата след атаките над рафинерии в Саудитска Арабия? (ВИДЕО)

На 16 септември цените на петрола се повишиха рекордно след атака срещу две петролни рафинерии в Саудитска Арабия. Американският президент Доналд Тръмп обвини за нападенията Иран и предизвика нови опасения, че военен удар срещу страната е неизбежен.

Фючърсите “Брент“ скочиха с 12 долара в първите минути на търговията – най-големият скок от създаването им през 1988 г. Това е увеличение с 20%, докато западно-тексаският суров петрол скочи с повече от 8 долара или с 15%.

Европейски страни обвиниха Иран за нападението в Саудитска Арабия


Атаката от страна на подкрепяните от Иран йеменски бунтовници хусити срещу двете саудитски рафинерии на държавната „Арамко“, ефективно блокираха 6% от световните доставки на петрол.
БГНЕС