Лидерите на Франция, Великобритания и Германия Еманюел Макрон, Борис Джонсън и Ангела Меркел се срещнаха в ООН, за да съгласуват своята стратегия за Иран
Лидерите на Франция, Великобритания и Германия Еманюел Макрон, Борис Джонсън и Ангела Меркел се срещнаха в ООН, за да съгласуват своята стратегия за Иран / Gulliver/Getty Images
Франция, Великобритания и Германия заявиха, че е ясно, че Иран е отговорен за нападението срещу саудитски петролни съоръжения на 14 септември, и призоваха Техеран да се съгласи да преговаря за своите ядрени и ракетни програми и въпросите на регионалната сигурност, предаде Ройтерс.

Показаха оръжията от атаката на рафинериите в Саудитска Арабия (СНИМКИ)
 
"Дойде времето Иран да приеме дългосрочна рамка за преговори за своята ядрена програма, а също за въпросите на регионалната сигурност, които включват неговите ракетни програми", казаха трите страни в съвместно изявление. "За нас е ясно, че Иран носи отговорност за това нападение. Няма друго правдоподобно обяснение", заявиха те.
 
Френският президент Еманюел Макрон, британският министър-председател Борис Джонсън и германската канцлерка Ангела Меркел се срещнаха в ООН, за да съгласуват своята стратегия за Иран. Трите европейски страни, които участват в споразумението за иранската ядрена програма от 2015 г., се опитват да спасят сделката и да намалят напрежението между Вашингтон и Техеран.

Иран отрече да е имало кибератака срещу петролните му инсталации
 
Франция и Германия за първи път обвиниха Иран за нападението в Саудитска Арабия. Премиерът на Великобритания направи това преди ден. Париж, Берлин и Лондон заявиха, че остават обвързани с ядреното споразумение, но поискаха Иран да се върне към пълно спазване на своите ангажименти, след като отстъпи от някои от тях.
 
"Ние сме ангажирани да продължим нашите дипломатически усилия за създаване на условия и улесняване на диалога с всички съответни партньори, заинтересовани от намаляване на напрежението в Близкия изток", казаха те.

Йеменските бунтовници поеха отговорност за атаките срещу саудитски рафинерии (ВИДЕО)
 
Саудитска Арабия и САЩ също обвиняват Иран за нападението на 14 септември. Техеран отрича да е замесен. Подкрепяните от Иран йеменски бунтовници хуси поеха отговорност за атаката, но анализатори казват, че използваните крилати ракети не са имали такъв обхват, че да са били изстреляни от Йемен, посочва Асошиейтед прес.